Tento týždeň obleteli celé Slovensko správy, že sme uprostred druhej vlny koronavírusovej krízy a že je nutné znovu sprísniť opatrenia tak, ako na jar. Reštaurácie budú naďalej patriť medzi najviac zasiahnuté sektory. Vláda má dostupné riešenie, ktoré by mohlo pomôcť. Stačí sa inšpirovať v zahraničí.


Podľa údajov Národnej banky Slovenska nás prvá vlna koronavírusu stála 45-tisíc pracovných miest. Veľká časť z nich zanikla v gastrosektore. Aj preto je to kľúčový sektor, ktorý je potrebné počas druhej vlny a opätovného sprísňovania opatrení špeciálne podporovať. Čiastočné náhrady nájmov či príspevky na platy nestačia. Počas prvej vlny sa reštauráciám podľa dát Štatistického úradu prepadli tržby až o 40 %. Podobný scenár môžu reštaurácie očakávať aj teraz. Donášky, výdaj cez okienko a terasy sú jediné možnosti, ako zarobiť na účty či odložené splátky zo začiatku roka. Problémom je, že ľudia so sprísňujúcimi sa opatreniami menia svoje spotrebiteľské správanie. Vo väčšej miere si varia sami doma, alebo sa stravujú lacnejšími alternatívami.


Reštaurácie môže pred krachom zachrániť vláda. Už teraz existuje rokmi osvedčený nástroj pripravený na použitie, stačí sa len inšpirovať zahraničím. Desiatky miest na severe Talianska, ktoré boli najhoršie zasiahnuté krízou počas prvej vlny koronavírusu, začali vydávať vlastné stravné lístky, ktorých cieľom bolo zachrániť krachujúci gastrosektor. Susedná Viedeň zase vydala jednorazový príspevok 50 eur pre viacčlenné rodiny a 25 eurový pre jednočlenné domácnosti. Príspevok sa taktiež dal minúť len v reštauráciách v meste. Rakúsko ako také, dokonca zdvojnásobilo stravné na deň zo 4 eur na 8. Na Slovensku by riešenie mohli priniesť zase elektronické stravovacie karty. Cez ne je totiž možná flexibilná či už jednorazová, alebo aj pravidelná podpora rodín i gastrosektora. Ak by vláda napríklad chcela obmedziť ich používanie len na stravovacie prevádzky, zmena nastavení je len otázkou dní.


Situácia reštaurácií sa ešte zhorší

Namiesto opatrení na podporu sektoru a domácností v kríze sme sa na Slovensku rozhodli, že rast stravného zmrazíme. Reštaurácie však pravdepodobne definitívne pochová až plánovaná reforma Zákonníka práce. V nej totiž vláda navrhuje možnosť vyplácať stravné v hotovosti, výber pritom necháva na zamestnanca. V čase krízy, najmä, keď je jedlo jedna z prvých položiek, na ktorých sa šetrí, bude „vyšší plat“ lákavý pre nejedného zamestnanca. Podľa reprezentatívneho prieskumu agentúry 2muse z februára tohto roku (v čase pred nástupom koronakrízy na Slovensku) odpovedalo spolu až 51 % ľudí, že by stravné v hotovosti použilo na iné potreby ako stravu, alebo by si financie ušetrilo. Viete si predstaviť, čo to spraví s tržbami reštaurácií?

Pomôcť môže donáška a online platby 

Zavedenie povinne elektronizovaného stravného, namiesto stravného v hotovosti, by pre slovenské reštaurácie znamenalo nádej, že im neodídu ďalšie desiatky miliónov eur v tržbách. Navyše, v čase pandémie sú elektronické platby hygienickejšie a tým aj bezpečnejšie. Kvôli zavedeným opatreniam musia reštaurácie, ak chcú fungovať, prejsť aj na donáškový systém, pri ktorom je častokrát možné zaplatiť vopred a doručenie môže prebehnúť bezkontaktne. Zároveň, v krízových časoch by vláda mala ďalší nástroj ako dať reštauráciám a obyvateľom, flexibilne a podľa aktuálnej situácie, cielenú podporu.



Prečítajte si prečo išlo Belgicko cestou elektronizácie miesto hotovosti.